SEZON NA MNISZKA LEKARSKIEGO

Mniszek lekarski to nadzwyczajna roślina, możemy spotkać go na polach czy łąkach, trawnikach miejskich, a nawet w przydomowych ogródkach. W uprawach innych roślin uznawany jest za chwast. Trudno go przeoczyć ale to bardzo dobrze, ponieważ jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera witaminę C, A i witaminy z grupy B. Ponadto można w nim odnaleźć garbniki, flawonoidy, krzem, potas i magnez, a w korzeniach znajduje się niezwykły prebiotyk – inulina. Jadalne są wszystkie jego części: liście, korzeń palowy, pączki kwiatowe i same kwiaty. Wszystkie są też wykorzystywane w ziołolecznictwie.  Mniszek przez niektórych nazywany jest mleczem pamiętajmy jednak, że są to dwie rożne rośliny – mlecz jest trujący. Mimo, że są nieznacznie do siebie podobne, to warto odnotować, że sezon na mniszka przypada na kwiecień i maj, a mlecz polny kwitnie w czerwcu.

Mniszkowi możemy przypisać takie działania jak:

  • Zwiększa wydalanie moczu przy jednoczesnej dezynfekcji układu moczowego.
  • Sok pomaga przy zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu, wpływa na powstanie większej ilości soków trawiennych.
  • Minimalizuje powstawanie zaparć.
  • Działa żółciopędnie.
  • Wspomaga pracę wątroby, a także ją oczyszcza.
  • Wpływa na usuwanie toksyn z organizmu.
  • Pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
  • Dobrze wpływa na pracę nerek, ma działanie przeciwskurczowe; zapobiega powstaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym.
  • Działa lekko przeczyszczająco.
  • Przyśpiesza gojenie ran, zwalcza brodawki i kurzajki.
  • Zawarta w nim inulina obniża poziom cukru we krwi i obniża poziom łaknienia.
  • Eliminuje nadmiar sodu i potasu w organizmie.
  • Ma działanie przeciwzapalne, dlatego stosowany jest w leczeniu reumatyzmu.
  • Wzmacnia odporność.

Śmiało można stwierdzić, że roślina ta działa wszechstronnie i od wielu lat jest surowcem zielarskim, z którego powstają odwary, wyciągi, nalewki i mieszanki ziołowe na różne dolegliwości. My podsuniemy dziś Państwu przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Ma on dwa tradycyjne zastosowania po pierwsze jako wspomaganie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem (każdego rodzaju). Po drugie jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych. Można go również używać jako zamiennik miodu, jako syrop do polewania naleśników i słodzik do kawy czy herbaty. 

Jak sporządzić syrop z mniszka lekarskiego?

  • 220 – 250 sztuk kwiatów mniszka (same główki) zerwać w maju, przy słonecznej pogodzie, w godzinach przedpołudniowych. Rozłożyć je na białym papierze aby wyszły wszystkie robaczki.
  • Zalać 1 litrem źródlanej wody, dodać dobrze wymytą, pokrojoną wraz ze skórką cytrynę, gotować 20 minut. Odstawić na 2 godziny.
  • Przecedzić, dobrze odcisnąć. Do płynu dodać 1 kg cukru i znowu gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Często mieszamy i pilnujemy aby cukier się nie skrystalizował.Im dłużej gotujemy, tym jego konsystencja jest gęstsza, a kolor ciemniejszy.
  • Gorący miód z mniszka lekarskiego przelać do suchych, wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Syrop z mniszka może używać od razu, ale dzięki dużej ilości cukru z pewnością przetrwa co najmniej 12 miesięcy w suchym i ciemnym miejscu. Zarówno u dzieci i dorosłych, w przypadku infekcji – stosuje się 1 łyżeczkę od 2 – 4 razy dziennie – może być solo, może być w herbacie. Jeśli ma działać na poprawę trawienia – to zażywamy łyżeczkę przed posiłkiem do 3 razy dziennie. Można ją zjeść bezpośrednio lub rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej wody. Niestety ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Syrop z mlecza nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka (ponieważ związki goryczowe które zawiera mniszek mogą nasilać wydzielanie soków żołądkowych i nasilać dolegliwości). Pamiętajmy, że najbardziej wartościowy jest mniszek, który został zebrany z dala od zanieczyszczeń.

Zapraszam na kurs Towaroznawstwa Zielarskiego.

Paulina Nazarowska.

 

PHOTO 2021 05 17 15 28 48PHOTO 2021 05 17 15 28 41 

Źródła:
I. B.Barański, D.Bartosz-Czuba, itd., Dobre z Lasu, czyli natura od kuchni, wyd. Amistad
II. S. Karov, W. Chmielewska, Dieta surowa, która jest...smaczna!, wyd. Złote Myśli, 2008.
III. Mniszek lekarski-charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kuchni, syrop  https://portal.abczdrowie.pl/jakie-dzialanie-ma-mniszek-lekarski
IV. Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie. Jak działa syrop z mniszka? https://apteline.pl/artykuly/mniszek-lekarski-wlasciwosci-zastosowanie-jak-dziala-syrop-z-mniszka
V. Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Korzeń na raka. https://www.medme.pl/artykuly/mniszek-lekarski-czas-na-zbiory,35778.html