LAWENDA

lavender 1117275 1920Piękna, aromatyczna i łatwa w hodowaniu, kojarzy się głównie z malowniczymi pejzażami we francuskiejProwansji. O tym fioletowym zielu nie można powiedzieć złego słowa. Jest smaczna, ma właściwości lecznicze oraz działa uspokajająco. Jej liście, kwiaty i łodyga mogą być wykorzystywane na różnorodne sposoby. Już teraz możemy ją spotkać w przydomowych ogrodach lub balkonowych donicach. Stała się również popularna w miastach - często zdobi miejskie klomby i przyuliczne skwery.

Składniki aktywne

Lawenda to nie tylko piękny zapach. Jej kwiaty kryją w sobie wszystkie najbardziej pożądane składniki takie jak: garbniki (aż 12 proc.), związki trójterpenowe, pochodne kumarynowe, antocyjany, kwasy organiczne,fitosterole i sole mineralne. Jednak to, co w lawendzie najcenniejsze, to olejek eteryczny (jego zawartość może wynosić nawet 3%,) o wyjątkowo złożonej budowie. W jego skład wchodzą substancje dość rzadkie w świecie roślinnym, ale o szerokim spektrum działania – β-cymen, borneol, cyneol, oraz α-terpineol.

Zastosowanie

Lawenda ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się ją zarówno w celach zdrowotnych, w kosmetyce jak i w kuchni. Bardzo dobrze sprawdza się jako skuteczny środek na insekty. Występuje w formie olejku, naparu, nalewek, przypraw, ale nadaje się również do spożywania na surowo.

  • Fitofarmakologia – lawenda w postaci naparu lub przyprawydziała pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawia apetyt, przyspiesza trawienie,łagodzi kolki i wzdęcia, przyspiesza ruchy perystaltyczne. Działa również rozkurczowo, pobudzająco na miesiączkowanie i moczopędnie. Olejek i nalewka z lawendy wcierane miejscowo działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie, hamują rozwój drobnoustrojów, przyspieszają gojenie ran i oparzeń. Ponadto olejek lawendowy ma działanie antyseptyczne i bakteriobójcze, dlatego jest pomocny przy zwalczaniu różnych infekcji, np. zapalenia gardła, zatok, oskrzeli, migdałków. Można go stosować do inhalacji lub płukania gardła.
  • Aromaterapia- Olejek lawendowy zawiera związki aromatyczne, które wpływają łagodząco na układ nerwowy. Jego zapach uspokaja, eliminuje stres emocjonalny i napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie. Podobne właściwości wykazują zasuszone kwiaty i liście włożone do płóciennego woreczka. Ich aromat łagodzi uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga się zrelaksować, nie powodując przy tym spadku koncentracji czy osłabienia aktywności umysłowej. Aby uzyskać najlepsze efekty lawendowej aromaterapii, wetrzyj olejek eteryczny w nadgarstki lub szyję, tak jak perfumy. Dla skutecznej walki ze stresem możesz także użyć olejku do masażu czy gorącej kąpieli na koniec dnia.
  • Odstraszacz owadów – muchy, komary i kleszcze nie należą do wielbicieli fioletowego ziela, dlatego będą się od niego trzymać z dala. W celu odstraszenia komarów można posmarować skórę olejkiem lawendowym, którego aromat skutecznie odstrasza insekty, a nałożony na skórę po ugryzieniu, znacznie zmniejsza swędzenie. Z kolei lawendowe saszetki umieszczone w szafie zniechęcą mole do niszczenia twoich ubrań.
  • Gotowanie - mało kto z nas wie, że lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Można ją spokojnie stosować jako zamiennik lub w towarzystwie ziół takich jak: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano, majeranek czy estragon.Doskonale pasuje również do mięty. Znakomicie komponuje się z mięsem, warzywami, deserami, a także z wypiekanym w domu chlebem.W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczaka, ziemniaków czy ryb. Sprawdza się również, jako dodatek do dressingów przeznaczonych do sałatek z letnich warzyw (mieszamy np. z oliwą, czosnkiem, miodową musztardą i sokiem z cytryny); świeżymi kwiatkami posypujemy sałatki tuż przed podaniem. Stosujemy ją do marynowania mięsa na grilla (np. do karkówki). Świetnie sprawdzi się w prawie każdym przepisie.Pamiętajmy jednak aby nie przesadzać z jej dodawaniem bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować smak dania, czy deseru.
  • Kosmetyka –w kosmetykach naturalnych stosuje się głównie olejek eteryczny z lawendy. Wykorzystuje się go jako dodatek do płynów do kąpieli, olejów do masażu, czy do aromatyzowania kremów, balsamów, toników, żeli do mycia, szamponów, czy odżywek do włosów. Olejek lub susz lawendowy jest też częstym składnikiem naturalnych mydeł, kul kąpielowych, czy soli do kąpieli. Olejek lawendowy może być pomocny przy wypadaniu włosów, ponieważ stymuluje wzrost i zmniejsza ich wypadanie. Występuje w preparatach stosowanych przy łysieniu plackowatym i szamponach do włosów przetłuszczających się (zmniejsza wydzielanie sebum). Można go stosować w pielęgnacji każdego typu skóry. Z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, polecany jest przede wszystkim jako składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, ze zmianami zapalnymi. Olejek lawendowy doskonale regeneruje skórę, przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia. Sprawdzi się także w kosmetykach przeciwobrzękowych pod oczy, a także ze względu na właściwości pobudzające przepływ krwi i limfy, w preparatach redukujących cellulit. Właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne lawendy sprawiają, że zmniejsza wydzielanie potu i niweluje nieprzyjemny zapach.

Na koniec coś co może wam się przydać - prosty przepis na napar i nalewkę z kwiatów lawendy.

Przygotowanie domowego naparu na bazie suszonych kwiatów lawendy jest bardzo proste: wystarczy 1 łyżeczkę lawendowego suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody i zaparzać przez ok. 10 min.

W celu przygotowania nalewki lawendowej potrzebujemy natomiast 4 garści kwiatów lawendy (najlepiej świeżych) i zalewamy je taką ilością 40-procentowego alkoholu, by je całkowicie zakryć. Całość odstawiamy na ok. 2 tygodnie nie zapominając o codziennym wstrząsaniu zawartości. Przecedzona po tym czasie nalewka doskonale nadaje się do picia w przypadku infekcji. W okresie przeziębień i grypy profilaktycznie zażywaj codziennie łyżeczkę nalewki. W razie bólu mięśni lub zapalenia korzonków stosuj nalewkę do nacierania bolących miejsc.

Zapraszam wszystkich i każdego z osobna na kus Towaroznawstwa Zielarskiego

Paulina Nazarowska.

Źródło: