Zielarstwo - dobro prosto z natury

Jeszcze kilka lat temu zielarstwo kojarzyło się ze starymi metodami stosowanymi przez mieszkańców wsi. Obecnie jednak coraz więcej osób wraca do dobrodziejstw prosto z pól i lasów. Z każdego spaceru można wiec wrócić z naręczem ziół i innych dobrodziejstw, które daje nam natura.

Zielarstwo to wiedza przekazywana od wieków. Dziś to cały dział wiedzy, który zajmuje się zagadnieniami uprawy, zbioru, suszenia czy przechowywania ziół. Produkty te są stosowane w ziołolecznictwie, ale też dietetyce i kosmetyce. Powstała nawet cała nauka o zielarstwie i stosowaniu tych produktów w lecznictwie – to fitoterapia.

Gdzie zbierać zioła?

Rośliny do uprawy zielarstwa mogą równie dobrze być pozyskiwane z uprawy (plantacji, przydomowych ogródków), jak również prosto z natury. Wystarczy więc wybrać się na spacer na łąkę czy do lasu, aby wrócić z wieloma cennymi roślinami. Pamiętaj jednak, żeby zbierać je na terenach oddalonych od dużych, ruchliwych dróg oraz pól, na których stosuje się nawozy chemiczne. Im bardziej dziewicze tereny, tym rośliny będą zdrowsze dla zdrowia człowieka. Czas zbioru zależy od każdej rośliny indywidualnie, a odbywa się to od wczesnej wiosny aż do później jesieni. Najwcześniej można to robić od południa, gdy z roślin zniknie rosa, najpóźniej wieczorem, przed jej ponownym pojawieniem się na liściach.

Co zbierać?

W zależności od rośliny przydać się mogą inne jej części. Do suszenia nadaje się część kwiatów, ale wyłącznie w okresie ich pełnego kwitnienia. Tylko wtedy posiadają swoje właściwości, które po czasie zazwyczaj po prostu tracą. Trochę bardziej skomplikowana sytuacja jest w przypadku liści, bo te – w zależności od gatunku – zbiera się w różnym okresie. Owoce i nasiona zaś najlepiej zbierać w chłodny i suchy dzień. Unikamy tych wilgotnych, jak i zbierania ich w czasie, gdy może pojawić się rosa. Najczęściej przed ostatecznym ich dojrzeniem, chociaż, na przykład aronia powinna być zbierana po przemarznięciu. Korzenie i kłącza zaś wykopuje się wyłącznie wiosną lub jesienią. Natomiast korę ściąga się wyłącznie wiosną, gdy pokazują się  pierwsze pączki i listki.

Jak suszyć zioła?

Wszystkie części rośliny powinno się suszyć w słońcu, w wysokiej temperaturze. Części zielone wymagają ok. 35 st. C, zaś niezielone aż od 40 do 70 st. C. Wiadomo, że z racji naszego klimatu nie zawsze jest to możliwe. Idealnie nadają się więc ciepłe, przewiewne pomieszczenia, jak na przykład strych. Po wysuszeniu zioła należy przesypać do woreczków, ale takich które przepuszczają powietrze. Najlepiej sprawdzają się papierowe lub płócienne.

Do czego używać ziół?

Zielarstwo i ziołolecznictwo to zdecydowanie najbardziej naturalny sposób wpływania na organizm człowieka. Bardzo tradycyjny, ale też bardzo tani. Terapie roślinne dają dobre efekty w leczeniu wielu przewlekłych chorób, mają też działanie profilaktyczne. W ostatnich latach szczególnie modne stało się własnoręczne robienie kosmetyków. Najprostsze są w wersji zaparzonej, ale można je też przerabiać na syropy, nalewki, płukanki i wiele innych sposobów.