Aktualności - zdrowie, zioła, inspiracje i nowe kursy
JAŁOWIEC - WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Jałowiec pospolity to najczęściej krzew dorastający do kilku metrów wysokości, rzadziej drzewo do 15 metrów. Jałowiec najczęściej można spotkać w rzadkich lasach, na słonecznych wzgórzach, na suchych, piaszczystych i kamienistych nieużytkach.
Porastają je ostre, kłujące, zielone szpilki. Owocami są dojrzewające przez dwa lata kuliste tak zwane szyszkojagody, w pierwszym roku zielone, w drugim- gdy już są dojrzałe - niebieskoczarne z woskowym nalotem. Po rozgryzieniu są początkowo słodkawe, potem gorzkie, korzenne, z żywicznym posmakiem.
Owoce zbieramy późną jesienią - najlepiej po pierwszych przymrozkach. Owoce suszymy w temperaturze 30 stopni C, przechowujemy w szczelnie zamkniętych naczyniach.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE JAŁOWCA:
W średniowieczu nazywano jałowiec ‘’zieloną apteką’’ napar z jagód uważany był za znakomity środek przeciw wrzodom, czyrakom i biegunce. Jałowcowe jagody uważane były za dobry lek przy chorobach płuc, gorączce i za środek moczopędny wspomagający kurowanie nerek.
Uważano w tamtym czasie, że żucie owoców jałowca to niezwykle skuteczny sposób na zabezpieczenie się od wszelkiej zarazy. Olejek jałowcowy wcierano przy nerwobólach i zapaleniu korzonków nerwowych, odwar z owoców i jagód stosowany był przeciw różnego rodzaju infekcjom, powidła z jagód jałowca dodawano do mleka, wody lub wina i używano ich między innymi jako środek przeciw ukąszeniom węży.
Odwarem z korzeni leczono wysypkę i liszaje, zaś odwar z drewna służył do kąpieli przy wyrzutach skórnych, reumatyzmie i podagrze. Wierzono także, że jałowiec czyści krew i odmładza. Współczesne badania wykazały, że zarówno ‘'żywy’’ jałowiec, jak i dym z niego działają bakteriobójczo, oczyszczając z zarazków powietrze. Przetwory z nasion jałowca działają napotnie, moczopędnie, odkażająco, żółciopędnie, bakteriobójczo, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, regulują trawienie, pomagają usunąć nadmiar gazów, odtruwają organizm i dezynfekują drogi moczowe.
WEWNĘTRZNIE JAŁOWIEC STOSUJE SIĘ:
ZEWNĘTRZNIE JAŁOWIEC STOSUJE SIĘ:
PRZEPISY DLA ZDROWIA:
- na odtrucie organizmu- Łyżeczkę rozgniecionych jagód zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić. Pić po łyżeczce 3 razy dziennie. Ten napar można również stosować zewnętrznie do przecierania skóry z wypryskami.
-
przeciw przeziębieniu- łyżeczkę jagód zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez 15 minut. Odcedzić. Pić po łyżeczce 4 razy dziennie (obniża również temperaturę).
-
Powidła na usprawnienie pracy nerek i żołądka- świeże owoce delikatnie ugniatać, by nie uszkodzić pestek, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzić przez płótno, dobrze odciskając i uzyskany płyn doprawić cukrem (3 łyżki na szklankę odwaru) lub miodem. Gotować dalej na wolnym ogniu, póki nie nabierze konsystencji miodu. Łyżkę powideł rozprowadzić 2 łyżkami ciepłej wody i zażywać po jedzeniu oraz na noc.
PRZEPISY DLA URODY:
ZAPRASZAMY NA KURS TOWAROZNAWSTWA ZIELARSKIEGO.