JEMIOŁA

JEMIOŁA - przydatna w leczeniu zaburzeń nerwowych

Nasi przodkowie uważali ją za roślinę magiczną, przynoszącą szczęście i chroniącą przed niepowodzeniami. Jemioła była używana głównie w leczeniu zaburzeń nerwowych - takich jak lęk, depresja i bezsenność.

Zwykle przygotowywano ją w leczniczej herbacie lub nalewce. Była również popularnym środkiem kosmetycznym. Zrobione z listków maseczki pielęgnowały cerę i włosy już w średniowieczu. Jemioła jest rośliną półpasożytniczą, ma zdolność prowadzenia fotosyntezy, podczas gdy wodę i sole mineralne pobiera od drzewa-żywiciela. Znawcy ziołolecznictwa twierdzą, że najsilniejszą moc leczniczą posiadają rośliny zbierane od grudnia do marca – kwietnia i to z drzew dębu, topoli, głogu i brzozy. Skład chemiczny jemioły zależy od gatunku, pochodzenia, a także drzewa na którym ona wyrasta. Natomiast większość gatunków jemioły charakteryzuje się zawartością substancji takich, jak: lektyny (specyficzne białka), poliole (alkohole cukrowe), aminokwasy i polisacharydy, a także flawonoidy, fitosterole, kwasy (oleanolowy, ursolowy, betulinowy). Dochodzą do tego pewne ilości cynku, wapnia, potasu. Wszystkie te składniki są obecnie wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i w lekach konwencjonalnych.

Kiedy zbieramy?

Zbiór przeprowadza się od jesieni do wiosny. Do celów leczniczych ścina się gałązki od grudnia do marca. Surowcem są liście oraz cienkie łodygi bez owoców (białych lepkich kulek), które oddziela się zaraz po zerwaniu rośliny. Suszyć je należy w temperaturze nie wyższej niż 30ºC – wtedy roślina zachowuje wszystkie cenne substancje. Prawidłowo wysuszone ziele powinno mieć barwę zieloną lub żółtozieloną. Należy je przechowywać w przewiewnym miejscu.


Właściwości lecznicze jemioły:

  • Z jej łodyg i liści przygotowuje się herbatki, napary, soki, syropy, maści, wszelkiego rodzaju wyciągi (alkoholowe, wodne, olejowe) oraz miód.
  • Jemioła stabilizuje pracę trzustki oraz wspomaga metabolizm wątroby.
  • Jest tradycyjnie stosowana jako środek uspokajający. Składniki chemiczne tego zioła wpływają na uwalnianie neuroprzekaźników, które uspokajają układ nerwowy.
  • Zmniejsza napięcie sercowo-naczyniowe i ciśnienie krwi. Dzięki temu może być ona stosowana w nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, chorobie wieńcowej, może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału mięśnia sercowego. W związku z tym, że działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, zastosowanie jemioły to też wszelkie dolegliwości bólowe, także bóle menstruacyjne.
  • Wspomaga odporność. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, pomagając w obronie organizmu i zwalczaniu chorób.
  • Jemioła może być również używana do wzmocnienia układu odpornościowego po operacji. Badanie z 2006 roku dotyczące modulacji immunologicznej przy użyciu jemioły wykazało, że wyciąg z aktywnego składnika zioła „iscador” może zminimalizować osłabienie odporności wywołane znieczuleniem i stresem operacyjnym.
  • Rozluźnia ucisk w klatce piersiowej, uspokaja uporczywy kaszel oraz łagodzi zapalenie gardła.

Przeciwwskazania
Preparatów zawierających jemiołę nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, osoby z wrażliwym układem pokarmowym (może wywołać podrażnienia, nudności czy wymioty) oraz osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jemiołę.
 

Przepisy dla zdrowia
  • Przy stanach lękowych
    Czubatą łyżeczkę rozdrobnionego ziela zalać szklanką zimnej wody. Odstawić na 10-12 godzin. Lekko podgrzać, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance.
  • Na poprawę apetytu
    Łyżkę jemioły zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po ¼ szklanki.
  • Macerat z jemioły
    Łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły zalać wieczorem 1 i ½ szklanki letniej wody, odstawić na noc. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki między posiłkami.
  • Wino z jemioły
    40 świeżych liści (umytych) zalać 1 litrem białego słodkiego wina i odstawić na 10 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką. Odcedzić. Pić 2 razy dziennie po kieliszku przed jedzeniem.
 

Przepisy dla urody


Maseczka przeciw wypryskom
Garść świeżych liści zmiksować z odrobiną mleka i nałożyć na twarz. Po 20 minutach spłukać ciepłą wodą. Oczyści, wygładzi i odżywi skórę.

Odżywka do włosów
Garść zmiksowanych liści wymieszać z jednym żółtkiem i łyżką oleju rycynowego. Nałożyć na włosy i wmasować w skórę głowy. Spłukać. Zabieg powtarzać raz w tygodniu przez dwa miesiące. Włosy będą gęste, zdrowe i lśniące.
 

Więcej dowiesz się na naszym kursie online: Towaroznawstwo zielarskie

Powiązane wpisy