Propolis to żywicza substancja zbierana i przetwarzana przez pszczoły. Zawiera około 300 składników aktywnych. Propolis stanowi bogate źródło mikro i makro elementów, enzymów i 17 aminokwasów oraz witamin z grupy B, PP, D, E, C, a także biopierwiastki. 10% jego składu stanowią bioflawonoidy.
Aktualności - zdrowie, zioła, inspiracje i nowe kursy
Koncepcja leśnych kąpieli wywodzi się z Japonii, gdzie nazywa się je shinrin-yoku, co oznacza "zanurzenie w leśnej atmosferze". Leśna Kąpiel jest świadomym przebywaniem w lesie w celu odzyskania i wzmocnienia własnego zdrowia. Leśne powietrze wypełnione jest leczniczym terpenami.
Wraz z późną wiosną przyszedł czas na truskawki. Jest to najpopularniejszy i najłatwiej dostępny w sezonie letnim polski owoc. Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca, wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni i towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. Przy odrobinie szczęścia i sprzyjającej aurze, możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.
Wczesna wiosna – idealna pora aby pozyskać ten naturalny zbiór witamin. Mowa tu oczywiście o soku z brzozy zwanym również oskoła czy bzowina. Już w dawnych czasach nasi przodkowie wzmacniali się i oczyszczali, pijąc sok z brzozy. Wcierali go również w skórę głowy aby odżywić zmarniałe po zimie włosy. Zwyczaj ten był zarówno popularny u nas jak i w Norwegii, Szkocji, Słowacji, Rosji czy na Węgrzech.
Kiełki to rośliny znajdujące się we wczesnej fazie wzrostu. Do najbardziej popularnych należą nasiona fasoli mung, brokuła, rzodkiewki i słonecznika, a także lucerny i jarmużu. Można również kiełkować nasiona soczewicy, ciecierzycy, kozieradki, cebuli, pora, buraka i kapusty czy nawet ziarna pszenicy czy żyta.
Celem programu „Mój sklep – Moja pasja” jest wspieranie naszych kursantów na początku ich działalności poprzez promocję ich sklepów zielarskich, które otworzyli dzięki naszemu kursowi Towaroznawstwa Zielarskiego.