Ułatwienia dostępu

PFAS w wodzie i ryzyko raka

Woda z kranu powiązana z rakiem. Jak obniżyć ryzyko

PFAS, bardziej znane jako „wieczne chemikalia”, są szeroko rozpowszechnione w dostawach wody w Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach. Teraz naukowcy powiązali, że woda zawierająca te chemikalia może zwiększać częstość występowania wielu form raka.

W niedawnym badaniu opublikowanym w Journal of Exposure Science and Environmental EpidemiologyTrusted Source, naukowcy odkryli, że woda zanieczyszczona PFAS była związana z nawet 33% wzrostem zachorowalności na niektóre nowotwory, w tym rzadkie formy.

Substancje PFAS (per- i polifluoroalkilowe) to klasa tysięcy chemikaliów szeroko stosowanych w produkcji i towarach konsumpcyjnych. Cenione za swoje właściwości wodoodporne i plamoodporne, PFAS znajdują się we wszystkim, od mebli po opakowania fast foodów.

Jednak właściwości te oznaczają również, że PFAS utrzymują się w środowisku (są odporne na rozkład w środowisku) i organizmie człowieka. Pozostając w ludzkim ciele, oprócz ryzyka zachorowania na raka, mają szereg szkodliwych skutków. Ryzyko to obejmuje szkody dla zdrowia reprodukcyjnego, opóźnienia rozwojowe u dzieci i zwiększone ryzyko otyłości.

Bieżące odkrycia powinny zachęcić do większego zainteresowania związkiem między zanieczyszczoną PFAS wodą a rakiem. To jest naprawdę odkrywcze i okazja do sprawdzenia tych związków z rakiem. Nasze badanie wskazuje nowy kierunek dla niektórych nowotworów, które są mniej zbadane pod kątem PFAS, więc jest to naprawdę ważne, aby inni badacze przyjrzeli się im.

Wcześniejsze badania szacowały, że PFAS można znaleźć w około 45% zasobów wody pitnej w USA. Obecnie Agencja Ochrony Środowiska (EPA) nie reguluje PFAS, choć zmieni się to w 2029 r., kiedy agencja zacznie egzekwować najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń dla sześciu popularnych PFAS w wodzie pitnej.

PFAS doprowadziły do 33% wzrostu zachorowalności na raka

Li i jego zespół podjęli się dużego zadania polegającego na przeszukaniu zanieczyszczenia wody na poziomie hrabstwa i danych ekologicznych dotyczących PFAS przy użyciu programu EPA Unregulated Contaminant Monitoring Rule Program w latach 2013-2015 i ponownie w latach 2023-2024.

Następnie porównali regiony z poziomami PFAS, które przekroczyły zalecenia, z danymi dotyczącymi raka z programu SEER Narodowego Instytutu Raka z lat 2016-2021. Po nałożeniu na siebie tych dwóch zestawów danych i kontrolowaniu istotnych czynników, takich jak palenie tytoniu, otyłość i obecność innych zanieczyszczeń, naukowcy odkryli, że obszary z zanieczyszczeniem PFAS doświadczały większej liczby zachorowań na różne formy raka. Nowotwory te obejmują układ trawienny, hormonalny, jamę ustną/gardło i układ oddechowy. Wskaźnik zachorowalności wahał się od 2% do 33% - przy czym rak jamy ustnej/gardła stanowił najwyższy wzrost. Dodatkowo, nowotwory związane z wodą skażoną PFAS różniły się także w zależności od płci. Mężczyźni częściej zapadali na nowotwory układu moczowego, mózgu, tkanek miękkich i białaczkę. U kobiet odnotowano wyższy wskaźnik zachorowań na raka tarczycy, jamy ustnej/gardła i tkanek miękkich.

Wyniki te należy jednak uznać za wstępne lub odkrywcze.

Czym są PFAS?

Powszechnie określane jako „wieczne chemikalia” ze względu na ich trwały charakter, PFAS to chemikalia stosowane w produkcji szerokiej gamy produktów przemysłowych i towarów konsumpcyjnych. Należą do nich

  • pianki gaśnicze
  • opakowania żywności
  • meble i tapicerka
  • szampony i kosmetyki
  • nieprzywierające naczynia kuchenne
  • farby i uszczelniacze

Powodem, dla którego są tak dobre w tworzeniu rzeczy odpornych na tłuszcz i wodę, jest to, że mają bardzo silne wiązanie chemiczne, wiązanie fluor-węgiel. Są one nazywane „chemikaliami na zawsze” ze względu na ich bardzo długi okres półtrwania. Według niektórych szacunków PFAS mogą pozostawać w środowisku naturalnym przez tysiące lat, a w organizmie człowieka przez trzy lata lub dłużej.

Nie trzeba dodawać, że te chemikalia gromadzące się w organizmie nie są do końca dobrą rzeczą. PFAS zostały powiązane z szeregiem problemów zdrowotnych, w szczególności tych związanych z układem hormonalnym. PFAS zaburzają układ hormonalny, który reguluje ważne funkcje organizmu poprzez uwalnianie hormonów. Poprzez zaburzenia hormonalne, PFAS mogą:

  • uszkadzać wątrobę i nerki
  • szkodzić zdrowiu reprodukcyjnemu
  • powodować nowotwory i raka
  • zwiększać ryzyko otyłości
  • zmieniać poziom cholesterolu

Jak ograniczyć narażenie na PFAS

Osoby fizyczne mogą być narażone na PFAS poprzez środowisko, takie jak woda pitna, ale także poprzez bezpośredni kontakt z produktami, których używają na co dzień. Ze względu na powszechne stosowanie tych chemikaliów, najlepsze strategie ograniczania narażenia na PFAS nie są dobrze poznane. Oto kilka kroków, które możesz podjąć:

  • Zapoznaj się z miejskim lub powiatowym raportem dotyczącym wody, aby sprawdzić, czy PFAS są monitorowane w Twoim miejscu zamieszkania.
  • Zainstaluj filtr do wody, aby usuwać PFAS i inne zanieczyszczenia.
  • Ograniczenie narażenia na PFAS w żywności i opakowaniach żywności poprzez unikanie produktów nieprzywierających i fast foodów.

Nawet biorąc pod uwagę te zalecenia, całkowite ograniczenie narażenia na PFAS jest mało prawdopodobne. Przy tak powszechnym narażeniu, naprawdę trudno jest codziennie dokonywać indywidualnych wyborów dla siebie i swojej rodziny, aby w pełni zmniejszyć ekspozycję. Dlatego potrzebujemy zmian na poziomie systemu i polityki, aby to osiągnąć. Przy okazji tematu wody - zapraszamy na kurs Hydroterapii, czyli leczenia wodą.

Zadbaj o siebie i swoich bliskich i korzystaj z oczyszczonej wody do picia w Twoim domu. Pamiętaj, że pijąc czystą wodę dbasz o swoję polisę na zdrowe życie. 

Źródło:  healthline.com