Ułatwienia dostępu

medycyna chińska odporność - produkty rozgrzewające zimą - dieta zimowa

Zima według medycyny chińskiej: co jeść, aby wzmocnić organizm?

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zima to czas, kiedy w naszym ciele dominuje energia nerek – kluczowa dla siły życiowej i odporności. Zimą, kiedy energia Qi kieruje się do wnętrza, organizm potrzebuje ciepła i odżywienia.  Aby wspierać tę energię w styczniu, warto wybierać produkty rozgrzewające, wzmacniające i budujące esencję Qi.

Prawidłowa dieta będzie tu kluczowa dla zachowania dobrej odporności, siły fizycznej i umysłowej oraz zapobiegnie wczesnowiosennemu osłabieniu!

Co jeść w styczniu? 

  • Czarne i ciemne produkty – np. czarny sezam, fasola mung, czarny ryż, czarna soczewica czy czarna soja. Wspierają nerki i są bogate w minerały.
  • Rozgrzewające przyprawy – imbir, cynamon, goździki czy anyż. Pomagają utrzymać ciepło w organizmie. Z kolei wywar z korzenia lukrecji (harmonizuje i wspomaga trawienie).
  • Warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki, pasternak – odżywiają i wzmacniają energię Yin.
  • Wywary i zupy – szczególnie długo gotowane buliony mięsne lub warzywne z dodatkiem ziół takich jak lukrecja czy żeń-szeń (warto ciepłe zupy włączyć do diety na śniadanie!)

Unikaj zimnych, surowych potraw,  ogranicz nabiał oraz nadmiaru cukru, który może osłabiać energię Qi. Dobrze zbilansowana dieta w styczniu pomoże utrzymać siłę witalną i przygotować organizm na nadchodzącą wiosnę. Dostosowanie diety do zimowych miesięcy według zasad medycyny chińskiej wspiera zdrowie, równowagę i wzmacnia odporność w chłodnym okresie roku.

Korzystając z okazji zapraszamy na kurs online > Dietetyka tradycyjnej medycyny chińskiej