Cukrzyca typu 2 to złożona choroba, w której organizm ma trudności z regulacją poziomu cukru we krwi. Jest ona często powiązana z otyłością brzuszną i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie oczu, nerwów, nerek i serca.
BLOG | Artykuły o zdrowiu, inspiracje i recenzje
Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients analizuje wpływ konkretnych produktów spożywczych na funkcje poznawcze u osób starszych z wieloma chorobami przewlekłymi. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące z chińskiego Badania długoterminowego zdrowia i długowieczności, obejmujące 3 tys. uczestników w wieku 65 lat i więcej. Wykorzystano metodę tzw. analizy sieciowej w celu powiązania wzorców żywieniowych z funkcjami poznawczymi.
Jesienią i zimą często sięgamy po zioła, suplementy i witaminy, by wzmocnić organizm. Ale zanim sięgniemy po tabletki – warto wrócić do korzeni. Dosłownie. Kolagenowa zupa mocy, znana też jako bulion kostny, to jeden z najstarszych, najprostszych i najskuteczniejszych sposobów wspierania odporności, trawienia i regeneracji organizmu – stosowany od wieków w wielu kulturach na całym świecie.
Dr Simon Mills jest jednym z najbardziej szanowanych zielarzy naszych czasów, posiadającym prawie 50-letnie doświadczenie kliniczne w leczeniu pacjentów. W latach 70. XX wieku stworzył termin „medycyna komplementarna”, pełnił funkcję specjalnego doradcy brytyjskiej Izby Lordów, a obecnie pracuje jako doradca i autor w Herbal Reality.
Nasza nieufność wobec dzikiej przyrody ma swoje korzenie w ewolucji. Przodkowie, którym udało się przetrwać, potrafili unikać trujących pokarmów i nie oddalać się zbyt daleko od ogniska. To genetyczne nastawienie sprawia, że wciąż odczuwamy ostrożność wobec nieznanych nam roślin – a przecież to one mogą skrywać największe dary natury.
