Dzika kuchnia warszaty Julia

Warsztaty dzikiej kuchni u Julii, 25 maj 2024

Serdecznie zapraszamy na warsztaty dzikiej kuchni u Julii. Warsztaty składają się z dwóch części.

zioła WarsztatyPierwsza część to spacer ziołowy po lesie, gdzie prowadząca opowie o napotkanych ziołach. Dowiesz się zarówno o działaniu leczniczym ziół, jak i o zastosowaniu w dzikiej kuchni. Nauczysz się jak rozpoznawać rośliny jadalne oraz unikać tych trujących. W lesie nazbieramy surowców do późniejszego przetwarzania.

Druga część odbywa się w przestrzeni warsztatowej u prowadzącej zajęcia – Julii Kwiatkowskiej. Nazbierane rośliny wykorzystamy do zrobienia octów i soli ziołowych oraz ziołowych kiszonek, które oprócz walorów kulinarnych mają również właściwości lecznicze. Każdy z uczestników zabierze po warsztatach do domu swoje wyroby. Przygotujemy również dania z dzikich ziół, a warsztaty zakończą się pyszną ucztą z przygotowanych dzikich dań.

Miejsce warszatów

Mórkowo - malownicza wielkopolska wieś niedaleko miejscowości Leszno. Spacer ziołowy odbędzie się w lesie w okolicy Mórkowskiego jaru, który jest jednym z najpiękniejszych miejsc w okolicy, do tego obfitującym w ciekawe gatunki ziół. Warsztaty i przetwarzanie zebranych roślin poprowadzi Julia w swojej przestrzeni warsztatowej "Ziołowa weranda".

Plan dnia (warszatów):

  • 10.00 – spotykamy się na parkingu leśnym ‘Mórkowski Jar’
  • 10.00 – 12.00 spacer ziołowy: pozyskiwanie surowców, nauka rozpoznawania ziół i BHP dzikiej kuchni.
  • 12.00 – 12.30 przejazd na miejsce warsztatów (3 min) i odpoczynek po spacerze
  • 12.30 – 17.00 produkcja octów, soli ziołowych, kiszonek, gotowanie (z nazbieranych wcześniej roślin)
  • 17.00 – 18.00 wspólna uczta z potraw dzikiej kuchni

Gdzie i kiedy

25 maja 2024, Mórkowo (Zobacz mapę)

Zapisy przyjmujemy do 11 maja 2024  | Formularz zapisu  (poniżej, na dole strony), ilość uczestników ograniczona.

Koszt: 500 zł

Co warto zabrać ze sobą:

  • kilka słoików od 200 ml do 500 ml (z nakrętką),
  • koszyk do zbierania ziół (wiklina wskazana),
  • wygodne ubranie do lasu, pełne buty, spray na komary/kleszcze, kapelusz lub czapka z daszkiem,
  • coś do jedzenia i picia w trakcie przerwy po spacerze,
  • notatnik i długopis.

Julia Warsztaty zielarskie - maj 2024Prowadząca warsztaty: Julia Kwiatkowska

Naturoterapeutka wykształcona w Academy of Natural Health pod okiem Ryszarda Grzebyka. Absolwentka kursu zielarz – fitoterapeuta w Instytucie Zielarstwa Polskiego oraz kursu towaroznawstwa zielarskiego u Bartosza Jemioły. Uczestnik kursów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej dr Tadeusza Błaszczyka. Hirudoterapeutka po kursie II stopnia u Bogumiły Królikiewicz – Bieniak.
Prowadzi gabinet medycyny naturalnej w Lesznie, gdzie z pasją wykorzystuje swoją wiedzę i umiejętności, aby wspierać innych w drodze do lepszego zdrowia i samopoczucia. W swojej pracy wykorzystuje terapię ziołami, suplementację, hirudoterapię, oczyszczanie organizmu oraz zalecenia dietetyczne. Uważa, że powrót do zdrowia, aby był trwały powinien obejmować korektę kluczowych nawyków.

Jest gorącą propagatorką dzikiej kuchni, przekonaną o jej zdolności do przywracania zdrowia i witalności. Wykładowca na kursach zielarskich Akademii Amicorum.

Kontakt:

  • Telefon: 884 259 184
  • Email: akademia@amicorum.edu.pl

 

Zapisy na Warsztaty dzikiej kuchni u Julii (25 maj 2024) | Formularz zgłoszeniowy

Powiązane wpisy